LCHF, PALEO, RECEPT

Veckans storkok: lammgryta med spenat och aubergine

DSC_0409_S

När det lagas mat hemma hos mig görs det oftast i form av rejäla storkok som ger mellan 6-10 portioner. Bra att frysa in och ta med som lunchmat till jobbet, och när du ändå lagar mat varför inte göra mycket? :) I höstas köpte vi hem lammkött, närmare bestämt två lamm på totalt 32 kilo, från en bekant som föder upp lamm.

Här är ett recept utan grädde och med smaker från en massa härliga kryddor. Eftersom det inte är någon grädde i receptet är det istället en hel del smör och olivolja som gör att det blir en grytliknande konsistens. Det ska vara så mycket smör och olja att det rinner ut en liten pöl när du lägger upp maten. Så snåla inte! När det gäller kryddningen får man prova sig fram till rätt proportioner, men börja med angiven mängd.

INGREDIENSER (räcker till 6-8 portioner)

ca 800 gram lammkött i bitar (jag gjorde först en stek som jag sedan skar upp i mindre bitar)
400 gram fryst bladspenat
2 stora auberginer
4 stora gula lökar
4 st stora vitlöksklyftor
2 teskedar sambal oelek
smör ca 150 gram
olivolja mellan 1/2 till 1 dl
1 tesked hela gula senapsfrön
1 tesked hela frön av spiskummin
1/2 tesked kanel
1 tesked gurkmeja
1 tesked chilipulver
svartpeppar och salt
2 teskedar torkad koriander
till servering eventuellt lite creme fraiche och rucolla eller andra salladsgrönsaker.

Ta en stor gryta lägg i smöret och häll på olivolja. Hacka den gula löken grovt och finhacka vitlöken. Lägg i löken tillsammans med alla kryddor och sambal oelek i grytan. Fräs ihop lök och kryddblandningen ett par minuter.

Skär upp auberginen i tunna halvmånebitar och lägg i grytan tillsammans med den frysta spenaten. Låt stå och fräsa/småputtra ett tag tills auberginen börjar bli mjuk.

Skär köttet i lagom stora bitar och stek det i smör tills det är nästan genomstekt. Krydda med salt och peppar. Går även bra att göra en lammstek som du sedan skär i mindre grytbitar.

Lägg ner det stekta köttet i grytan och låt det puttra ihop i cirka 30 minuter tills grönsakerna är mjuka och auberginen blivit mosig och börjar falla sönder. Smaka av och tillsätt eventuellt mer kryddor eller lite mer smör och olivolja.

Ät som den är eller servera med en klick creme fraiche och lite rucolla. Äter du grytan som en god middag på helgen och vill ha ett glas vin till kan jag tipsa om ett spanskt ekologiskt rött vin som heter Bodegas Mureda Tinto Ecologico.

Det du inte äter upp fryser du in i glaslådor. Tänk på att inte fylla dem för mycket så att maten har plats att expandera när den fryser utan att glaset spricker.

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.