Ekologisk hudvård


Jag vill inte bara äta ren och tillsatsfri mat utan jag vill även ge min hud och mitt hår bra mat. Alltså vill jag även använda naturliga, ekologiska och tillsatsfria hud- och hårvårdsprodukter.

Det finns en mängd bra produkter på marknaden och priserna skiljer sig så klart en hel del. Jag har provat mig fram genom en mängd produkter, både dyra, billiga och mittemellan. Dyrast behöver faktiskt inte alltid vara bäst. Mycket handlar om tycke och smak och en produkt som är perfekt för mig behöver ju inte vara perfekt för någon annan.

Det viktigaste att göra när du väljer en produkt är att noga läsa på innehållsförteckningen eller den så kallade INCI (anges oftast på engelska så det kan ibland vara lite trixigt att förstå vad allt innebär). En regel kan ju vara att om du inte förstår eller knappt kan uttala orden, så är det troligare att det är något konstigt. Jag brukar googla när jag inte vet. En hel del ok ingredienser kan låta konstiga eller ha ett konstigt kemiskt namn. Så läs på och lär dig mer!

Generellt brukar en kort INCI innebära att produkten är bra, den innehåller då inte sjuka mängder olika saker utan endast några få.

Att en produkt är ekologisk eller naturlig behöver inte innebära att du inte kan få allergiska reaktioner av den. Naturliga och ekologiska produkter innehåller ofta eteriska oljor som av vissa kan upplevas som irriterande.

Ekologiska produkter märks med olika märkningar (på samma sätt som KRAV-märkt och Fairtrade). Olika märkningar är olika strikta, och vill du ha superkoll på vad de innebär är det som vanligt bäst att läsa på och googla. Det kan vara lätt att vilseledas lite bara för att det står att en produkt är ekologisk eller ”organic”.

Vill du gå ett steg längre så kan du tillverka egna hud- och hårvårdsprodukter. Jag gör tex eget läppbalsam, egen deo och egen handsalva. Dessa hemgjorda produkter brukar ofta kallas DIY (Do It Yourself). Toppenbra och dessutom kul att göra! Kika in här och läs mer!


NO POO – VAD ÄR DET?

Du kanske har snavat över uttrycket ”No Poo” och undrar vad det är? Rakt översatt betyder det ”ingen skit”. Det är ursprungligen en förkortning av No Shampoo. Alltså ett uttryck för att tvätta håret på alternativa sätt som inte inkluderar vanligt schampo. I vidare bemärkelse kan man använda uttrycket no poo för allt som är 100% naturligt och giftfritt. Tex är hemmagjord ansiktskräm av diverse naturliga oljor och annat naturligt att definiera som no poo.

Jag gick först över från vanlig konventionell hud- och hårvård till produkter med diverse olika ekocertifieringar (det finns verkligen en uppsjö olika!). Efter ett tag insåg jag dock att jag ville ha ännu renare och naturligare grejer och numera försöker jag köra 100% No Poo så mycket jag kan :). Det blir lätt så att ju mer du lär dig desto naturligare produkter vill du ha. Innan du vet ordet av står du i köket och tillverkar egna body butters för fulla muggar :)

När det gäller hårtvätt har jag kört balsammetoden i snart ett år (dvs bara tvättat med balsam). Det gäller då att använda balsam som är helt no poo och sedan inte heller använda pooiga styling produkter och liknande eftersom naturliga balsam inte kommer lyckas tvätta bort sådant. Innan du börjar tvätta håret med någon no poo metod bör du tvätta ur all skit som finns i ditt hår från tiden med pooiga produkter. Välj då ett så clean schampo som möjligt men det får inte innehålla tex silikoner. Googla på no poo och sista schampo så hittar du förslag på godkända schampon.

Senaste tiden har jag även testat torrschampo av tvättnötter, schampotvålar och nu senast ett helt naturligt no poo schampoo. Det tar ett tag för håret att vänja sig vid nya tvättmetoder så det gäller att ha tålamod! Att skölja håret med äppelcidervinäger blandat med vatten ska tydligen vara bra som balsam. Har inte testat själv än, men snart så!

Vill du läsa mer om no poo, vilka ingredienser du ska undvika samt hur du kan koka ihop dina egna produkter rekommenderar jag att kika in på nopoo.se eller gå med i någon grupp på Facebook (finns tex en som heter Hardcore No Poo som är riktigt bra och fylld med kunnigt folk).