Plastbanta

Nej, det här är inte ännu en konstig bantningsdiet utan ett uttryck för att rensa bort och byta ut plastprodukter och förpackningar som vårt liv svämmar över av mot produkter tillverkade av mer hälso- och miljövänliga material. Och varför ska vi göra detta då? Plaster innehåller kemikalier som tex kan läcka ut i mat som vi förvarar i plast och dessa kemikalier kan så klart påverka oss och vår hälsa.

plastsymbolOlika plaster anses vara olika skadliga. Alla plastprodukter ska vara märkta med en triangel och en siffra eller en bokstavskod. De plaster som är viktigast att rensa bort är de plaster som är märkta med siffrorna 3, 6 och 7. I kategori 7, som kallas ”övriga plaster” kan lite av varje hamna så det kan vara lite svårt att veta om allt är av ondo eller om viss plast är ok.

Viktigast är kanske att börja med att banta bort så mycket som möjligt av den plast vi använder i köket och framför allt den plast som kommer i kontakt med varm, och särskilt fet, mat. Vill du trots allt ha kvar plastlådor att förvara och värma mat i ska du se till att de är märkta med siffran 5. Jag rekommenderar dock inte att värma tex din lunchmatlåda i mikron utan lägg upp maten på en tallrik istället. Har du bara några glasmatlådor och resten plast välj då att förvara fet mat i glaslådorna och mat utan fett i plastlådorna.

Så vad ska man då använda istället för plast? Det är ju så lätt, billigt och tåligt! Taktiken är att istället för plast använda produkter som är gjorda av glas, rostfritt stål, keramik, trä och bambu. Finns också en del bioplaster som är bättre att använda än vanliga plaster.

Dessa alternativa material till plast är inte bara bättre för dig, din hälsa och miljön, de är dessutom snyggare att se på och känns mer gedigna att använda!

Vill du gå längre och inte bara plastbanta köket går det i princip att gå hur långt som helst, det är väl mest en kostnadsfråga och en fråga om hur rabiat du vill bli. Att byta ut sminkspegeln i plast mot en i trä kanske inte är det som gör störst skillnad, men ska du gå in för något är det lika bra att göra det 100 % tycker jag. Så ja, min sminkspegel är numera gjord av trä! :)

Exempel på saker som går alldeles utmärkt att inte ha i traditionellt plastmaterial:

 • tandborstar
 • hårborstar och kammar
 • tandborstmuggar
 • nagelborstar
 • diskborstar
 • rengöringssvampar
 • disktrasor
 • brödpensel
 • skippa plastpåsarna när du handlar och använd istället tygkassar

Tänk också på att även teflon är en plast. Teflon finns ofta i stek- och kokkärl med så kallad non-stick beläggning. Är även vanligt i kakformar, ugnsformar och brödformar. Formar av olika slag finns i rostfritt stål och fungerar minst lika bra. Istället för teflonstekpannor kan man använda gjutgärnspannor, pannor av rostfritt stål eller kolstål eller stekpannor och kastruller med olika keramiska beläggningar. Vill du trots allt fortsätta använda teflon är det viktigt att ha koll på pannan så att du inte använder en stekpanna som fått hack i sig och teflonen har börjat lossna.

Ett annat material som bör elimineras från köket är aluminium. Har du riktigt gamla kastruller, bakformar och liknande kan de vara gjorda i aluminium. Särskilt viktigt är det att inte använda aluminiumkärl till sura saker som tex tomatsås, då surheten lättare fäller ut aluminium. Aluminiumets vara eller icke vara är något som kräver en längre utläggning.

Förslag på inköpsställen där du hittar köksgrejer, städgrejer och mycket annat utan plast hittar du under rubriken länkar. Jag har handlat mycket av mina grejer till köket och hemmet på Lapland Ecostore, Åhléns och en hel del städartiklar på Jordklok :) När det gäller matlådor finns det dyra varianter i stål med lock av naturgummi. Är det som hemma hos mig som så att frysen är full med storkok och kanske trettio matlådor blir det lite väl dyrt att inhandla sådana lådor. Då är lösningen att köpa matlådor i glas med plastlock på IKEA (även Biltema har, men IKEA har fler storlekar). Jag resonerar som så att maten kommer inte i kontakt med plastlocket, så då är det lugnt :)

Vill du läsa mer kika in på denna sida http://kurera.se/skaffa-plastkoll/

3 reaktioner till “Plastbanta”

 1. Hej,
  Tack för bra tips! :-)
  Jag har letat efter en protein shaker av rostfritt stål och har precis hittat en från ”Kan of steel” som jag beställt från England.
  Nu börjar jag fundera om det finns alternativ till småflaskorna som jag har till mitt vätskebälte när jag springer långpass. Har googlat men inte lyckats hitta något alternativ. Något du känner till?

  Gilla

  1. Hej!
   Va bra att det finns proteinshakers i stål. Jag testade köra med en drinkshaker jag har i rostfritt stål, funkade ok :)
   Hmm, vätskeflaskor som är så små har jag inte sett någonstans. Kolla laplandecostore.se om de kan ha något eller medvetna.se
   Annars finns det små 50 ml glasflaskor på Organic Makers hemsida, vet inte hur bra de funkar till detta dock.
   På Laplandecostore kan man önska produkter som man vill att de ska ta in, kanske kan testa det? Det finns ett märke som heter Clean Canteen som har dricksflaskor i rostfritt för barn, tror de rymmer 3 dl, kanske kan vara något? Eller så kanske de har något annat i sitt sortiment som kan passa.
   Lycka till och kul att du fick lite tips av mitt inlägg :)

   Gilla

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.