Kosttillskott


DSC_2463_S

Här har jag samlat lite information om vilka kosttillskott jag äter och vilka kanske dessutom kan vara intressanta för dig att äta. Naturligtvis ska målet vara att få i sig en så allsidig kost som möjligt och på så sätt inte behöva proppa sig full med kosttillskott. Vissa vitaminer och mineraler kan dock vara svårt att få i sig i så stora mängder som faktiskt kan behövas.

När jag började med LCHF för cirka fyra år sedan började jag också ta en del kosttillskott. Tidigare hade jag väl pillat i mig den klassiska ”en-om-dagen”-tabletten som går att köpa på närmaste apotek.

Att jag började käka kosttillskott när jag började med LCHF hade nog mest att göra med att jag blev mer påläst och mer medveten om hur jag åt och vad som man ibland kan behöva lite extra av och varför. Sen finns det också en hel del spännande forskning om olika vitaminer och mineraler.

Jag köper alla min kosttillskott på ett och samma ställe, och har gjort det sedan jag började med LCHF. Stället jag handlar på är nätbutiken greatlife.se

De kosttillskott som  jag tar dagligen är:

Ibland tar jag zink och magnesium i flytande form, men tablettformen tycker jag nog är smidigast. Utöver detta tar jag lite då och då (kanske varannan dag eller vid behov) chlorella- och sprirulinapulver som jag dricker blandat i vatten.

Ibland, mest för att det är kul kan jag ta något av följande också:

Vill man inte proppa i sig en massa olika tabletter finns det även riktigt bra multivitaminer hos greatlife.se

På deras hemsida finns det även bra information om de olika tillskotten, vad de är bra för, lite vanliga frågor och även ibland länkar till vetenskapliga studier. Kompletta innehållsförteckningar finns självklart också :)

greatlife


SUPERALGER – CHLORELLA OCH SPIRULINA

De supergröna algerna spirulina och chlorella är inte bara supergröna utan också supernyttiga! Jag brukar helt enkelt bara blanda ut dessa i pulverform i ett stort glas kallt vatten med en del salt i (jag använder så kallat Himalaya salt). Jag tar cirka 1 tesked av varje algsort. Smaken är kanske inte supergod, men jag tycker det smakar bättre med salt i, och så är det en vanesak ;) Det funkar även bra att pressa i lite citronsaft från en ekologisk citron.

Det finns en hel del olika varianter och märken på dessa alger att köpa från olika webbutiker. Jag tycker det är superviktigt att veta att det är en bra produkt och att algerna inte har odlats i förorenade områden och att det så klart ska vara en naturlig produkt och inget som är framställt i någon fabrik (gäller så klart alla kosttillskott!). Så läs på lite innan du bestämmer dig för vilken sort och vilket märke du vill köpa. Ju dyrare desto bättre är det nog dessvärre i det här fallet ;)

För tillfället köper jag dessa sorter och de håller hög kvalitet och uppfyller mina krav:

Spirulinapulver från Lifestream (finns att köpa här –>)
Chlorellapulver från Holistic (finns att köpa här –>)

Spirulina och chlorella av ovanstående märken finns även i tablettform. Det är praktiskt att ha istället för pulver när du är på resande fot :)

Lite fakta om chlorella:

Chlorella är en sötvattenalg. Den innehåller mest klorofyll av alla växter i världen (2-4 %), därav dess namn chlorella. Den har existerat på jorden i miljarder år och var bland de första växter som överhuvudtaget fanns. Chlorella är en av jordens nyttigaste födoämnen och är idealisk föda för människan. Särskilt sägs chlorella ofta vara utrensande och hävdas kunna hjälpa till att föra ut tungmetaller och andra gifter. 

Chlorella innehåller, förutom massor av protein och goda fetter, mycket C-vitamin och karotener, vilka båda fungerar som antioxidanter. Även flera B-vitaminer finns i hög koncentration. Ett dagligt intag av chlorella kan reducera högt blodtryck, sänka kolesterolvärden, skynda på sårläkning och stärka immunsystemet. Man har också sett effekter såsom bättre matsmältning och balanserande av pH-värdet i kroppen.
Lite fakta om spirulina:

Den blågröna algen spirulina är en riktig supermat; späckad med proteiner, vitaminer, klorofyll, mineraler, spårämnen, essentiella fettsyror och antioxidanter. Algerna i världens hav och sjöar står för en väsentlig del av syreproduktionen på jorden. Men algerna besitter också andra livsviktiga egenskaper. De är rika på vitaminer, mineraler och andra näringsämnen varav vissa annars mest återfinns i kött. 

Spirulina var en viktig föda för bland annat aztekerna fram till 1500-talet, då dessvärre många sjöar dikades ut för jordbruk och urbanisering. Även i Tchad har urbefolkningar skördat och konsumerat spirulina. Spirulina är en signifikant källa till en stor mängd andra näringsämnen, såsom vitamin E och K, tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), vitamin B6, folat, pantonensyra, järn, magnesium, koppar och mangan. Mangan och koppar kan bland annat skydda kroppen från oxidativ stress, medan koppar också bidrar till att hålla nerv- och immunsystem intakt. Riboflavin (B2) och Niacin (B3) bidrar till att reducera trötthet och riboflavinet är också viktigt för skapandet av röda blodceller och för synen. Folat och pantonensyra bidrar till att upprätthålla för de mentala funktionerna, och folaten spelar också en viktig roll i vävnadstillväxt vid graviditet. Magnesium är viktigt för proteinsyntes, muskelfunktion, och för starka ben och tänder, och är således något man vill få i sig mycket av vid träning.

(informationen ovan hämtad från Råvarubutikens hemsida)


 

4 reaktioner till “Kosttillskott”

 1. Blev inspirerad och köpte bägge sorterna! Testade att blanda i kolsyratvatten och det blev superbra, mycket godare än att ha i vanligt kranvatten. Dock bubblar det ganska mycket när man blandar i glaset så fyll inte mer än halva glaset😂
  Tack för en inspirerande blogg!!!

  Gilla

  1. Hej! Va kul, tack :) Och bra att det smakar ”gott” i bubbelvatten! Jag har överlag lite svårt för bubbelvatten, men bra tips!

   Trevlig helg! :)

   Gilla

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.