Vad är lågkolhydratkost?

Det finns en rad olika varianter på så kallad lågkolhydratkost. De två huvudinriktningarna är LCHF och paleoo. Sedan kan du vara mer eller mindre strikt i din kost och du kan så klart välja att äta en kost som är en blandning mellan flera olika inriktningar. Det viktiga är att hitta en balans som passar just dig, som gör dig pigg, glad och mätt och som ger dig en kosthållning som känns varaktig och inte bara en kortvarig insats för en eventuell viktnedgång eller liknande (om det är ditt mål så är det så klart helt OK, jag personligen söker en mer långvarig lösning som är gynnsam för hälsan och välmåendet över lag).

Nedan berättar jag lite om inriktningen som kallas LCHF och lite om kolhydrater i stort. Vill ni läsa lite mer finns en snabbguide i ett tidigare blogginlägg, läs vidare här!

LCHF är en förkortning för Low Carb High Fat, alltså lite kolhydrater mycket fett. Vill man inte slänga sig med förkortningar kan man på svenska säga lågkolhydratkost istället. Grundprincipen är alltså att det du äter ska vara sammansatt så att en liten andel av energin du får i dig kommer från kolhydrater och en stor andel av energin kommer från fett. Detta till skillnad från ”vanliga kostrekommendationer” där den största energikällan är kolhydrater.

Kolhydrater finns i stora mängder i bröd, spannmål, ris, pasta och potatis. Du ska alltså undvika dessa livsmedel. Till kolhydrater räknas också sockerarter och således bör du också undvika dessa. Förutom rent socker så innehåller även frukt, med undantag från vissa bär, mycket socker. Nu tänker du kanske att du måste äta frukt för att få i dig vitaminer och inte drabbas av skörbjugg? Ska vi inte äta minst fem frukter om dagen för att må bra? Nej, det ska vi inte! Ät istället grönsaker då de innehåller avsevärt mycket mindre socker och avsevärt mycket mer vitaminer! Vi borde alltså istället för fruktkorgar på jobbet ha grönsakskorgar! ;)

De flesta livsmedel innehåller kolhydrater om än i små mängder. Vill du äta strikt LCHF brukar man säga att man inte ska äta livsmedel som innehåller mer än 5 gram kolhydrater per 100 gram.  Sedan måste du så klart också tänka på hur stor mängd viktmässigt som du äter av varje livsmedel. Även om ett livsmedel bara innehåller 5 gram kolhydrater per hundra gram kan det ju bli en rätt stor mängd kolhydrater totalt om du knaprar i dig ett antal hundra gram. För att sätta detta i relation till något så kan nämnas att bröd oftast har kolhydratinnehåll på mellan 60 och 70 gram per 100 gram!

Hur strikt du vill vara med din kost är upp till dig. Vissa nollar kolhydratintaget periodvis, andra ligger på ett intag på runt 15-20 gram per dag. Jag nollar oftast kolhydratintaget till frukost och äter största delen av dagens kolhydrater till lunch.

En bra sida där du kan kolla upp bland annat kolhydratinnehållet i livsmedel är Fineli Livsmedelsdatabas. Den hittar du här!

Så om jag skippar kolhydrater hur blir jag då mätt? Jo, genom att öka ditt fettintag med bra fetter. Bra fetter är tex ekologiskt riktigt smör, ekologisk olivolja och ekologisk kallpressad kokosolja. Du kan även få i dig fett genom fet fisk, animaliskt fett som tex fettsvålen på en fläskkotlett eller skinkstek, grädde, fet yoghurt och feta ostar. Jag rekommenderar dock att vara lite återhållsam med mejeriprodukterna.

Förutom att äta proteiner och fetter bör du också äta en hel del grönsaker. Som regel innehåller gränsaker som växer ovan jord mindre andel kolhydrater än de som växer under jorden. Undantag finns dock så det gäller att läsa på lite. De flesta gröna grönsaker är fullproppade med nyttiga vitaminer, mineraler och antioxidanter. Vissa bär tex hallon och blåbär innehåller mindre mängd kolhydrater än övriga frukter. Bär väger ju heller inte så mycket, så vill du äta lite bär någon gång då och då så är det ok för de flesta att göra det.

När du börjar äta LCHF kan du uppleva en slags övergångsproblem från din vanliga kolhydratrika kost till en mer fettrik kost. Håll ut, det blir bättre! Har du dessutom ett sockerberoende så blir övergångsperioden kanske lite kämpigare innan du blir av med sötsuget.

Förslag på livsmedel och ingredienser som är bra att ha i skafferiet och kylskåpet kan du läsa mer om under rubriken LCHF och sedan ”i skafferiet & kylskåpet”. Bra länkar och tips på böcker att läsa hittar du under ”länkar” och ”läsvärt”. Kika också på sidan om kosttillskott som du hittar under rubriken ”hälsa”.

Alla recept på min blogg är anpassade för lågkolhydratkost. Vissa är strikta, andra är paleo och en del är en blandning av lite av varje.

Vill du skriva något till mig eller andra läsare gör du det här. Tack! :)

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.